עו"ד אורי טורקיה שלס פערי השכר בין גברים ונשים בישראל לשנת 2021 עומדים על 32% לטובת הגברים. ישנן דרכים רבות לפעול לצמצום התופעה העגומה הזו ולקידום שוויון מגדרי. אחת מהדרכים הללו היא באמצעות שינויי חקיקה וחינוך שוק מחודש.
בעוד מעסיקים רבים מעוניינים לפעול בשוויוניות כלפי עובדיהם ואף סבורים שכך הם פועלים, בדק בית מעמיק מגלה שזו לא תמיד המציאות ובפועל יש פערים משמעותיים בין שכרן של נשים לזה של הגברים בארגון.
לאור האמור, יזמתי לפני מספר שנים תיקון לחוק שכר שווה לעובדת ולעובד, תיקון שמחייב מעסיקים מסוימים (מגזר ציבורי, עמותות, חברות ציבוריות ומעסיקים מעל 518 עובדים) לפרסם דוחות שמפרטים את פערי השכר בין גברים לנשים בחברה. הצעת החוק שכתבתי עברה בשנת 2020 וביוני הקרוב (2022) יפורסמו הדוחות הראשונים.
הדוחות יכללו רשימה של מחלקות (ממוספרות, ללא סימני זיהוי) ובהתייחס לכל אחת יצוין פער השכר בין גברים לנשים באחוזים. בנוסף לדו"ח הזה, יידרש המעסיק לערוך דו"ח פנימי שכולל פירוט של שמות המחלקות, השכר הממוצע בכל מחלקה ופערי השכר בין גברים לנשים בתוכה. כמו כן, נדרש המעסיק לשלוח לכל עובד הודעה אישית במסגרתה יירשם לאיזו מחלקה הוא משתייך ומהם פערי השכר בין גברים לנשים במחלקה זו.
מטרת התיקון לחוק, בראש ובראשונה, היא להציב מראה בפני מעסיקים, שתאפשר להם לבחון את מצב פערי השכר בארגון ולתקן אותו במידת הצורך. לכן, בשלב זה התיקון לחוק אינו כולל סנקציות פליליות על מעסיקים שיציגו פערי שכר בדוחות שיפורסמו וניתנת להם האפשרות והזמן לפעול לתיקון הפערים, ככל שיתברר שיש כאלה.
אמנם החוק חל בשלב זה רק על מעסיקים גדולים, אך ביוני 2022 ישנה סמכות לשרת הכלכלה להרחיב את התיקון ולהחיל אותו גם על מעסיקים קטנים יותר. בהתאם, מספר רב של מעסיקים שהחוק עדיין לא חל עליהם כבר החלו לפעול, לערוך בדק בית ולייצר דוחות פנימיים עבור עצמם במטרה לתקן מקרים של פערי שכר בין גברים לנשים מראש.
בנוסף, פרסום הדוחות עשוי לעורר שיח בקרב עובדות ועובדים, לקדם ערכים של שקיפות ושוויון ולאפשר לעובדות ועובדים להתוודע למצב הקיים אצלם בחברה בכדי לדרוש את תיקונו, במידת הצורך.
חשוב לראות בחובה החדשה הזו הזדמנות ולא עונש. החובה לשלם שכר שווה לעובדת ועובד בתפקידים דומים או שווי ערך קיימת מזה שנים רבות. עם זאת, עד היום לא נעשה די שימוש בחוק ובמבחן התוצאה- עדיין יש פערי שכר משמעותיים. התיקון החדש, מעביר אחריות למעסיקים ומחייב אותם לא להמתין לתביעה שתגיע אלא לייצר תהליכי מניעה ותיקון מראש. פרסום הדוחות יאפשר למעסיקים לבדוק את עצמם ולוודא שהם אכן פועלים על פי חוק, לכונן תרבות ארגונית מכבדת ושקופה מול עובדיהם ובסופו של דבר, ייצר סטנדרט העסקה שוויוני שיותר ויותר מעסיקים מצטרפים אליו.
אם יש לכן.ם שאלות בנוגע לחוק החדש ויישומו, מוזמנות.ים לכתוב בתגובות ואשמח להשיב
הכותבת היא עו"ד אורי טורקיה שלס, מתמחה בדיני עבודה וקידום שוויון מגדרי בארגונים, בעלת משרד עורכי דין "טורקיה שלס", חברת וועדת היגוי ב"עבודה שווה", מייסדת ומנהלת פורום "(מ)חייבות שינוי" לקידום נשים בעולם עריכת הדין ויוזמת התיקון האחרון לחוק שכר שווה לעובדת ולעובד.
ניתן ליצור קשר עם עו"ד טורקיה שלס בטלפון: 054-5473373 או בדוא"ל: ori@ots-law.co.il
Comments