עו"ד אורי טורקיה שלס
שאלת השאלות הנצחית בכל קהילת נשים היא "לספר או לספר", או במילים פשוטות, האם כדאי לי לספר בראיון עבודה שאני בהריון או בטיפולי פוריות?
הדעות חלוקות ולרוב הרוחות סוערות ביותר סביב השאלה. המצדדות מדגישות את ערכי השקיפות והאמון בין מעסיק.ה לעובדת פוטנציאלית והמתנגדות מזכירות את החוק ואת הסיכון שלוקחות נשים שמשתפות מעסיקה עתידית בהריונן או בטיפולים שהן עוברות.
האמת כרגיל נמצאת איפשהו באמצע וגם הבחירה "הנכונה" משתנה בין אישה לאישה על פי קריטריונים שונים כסוג התפקיד אליו היא מגישה מועמדות, חוסנה הכלכלי, ניסיונה התעסוקתי, שלב ההריון (או בטיפולים) ועוד ועוד.
גם מצד המעסיק.ה יש משמעות לגודל החברה, סוג התפקיד, אורך ההכשרה לתפקיד ועוד.
על מנת שתוכלו לקבל (או לייעץ) בחירה מושכלת, כדאי קודם כל להכיר את המצב החוקי ומשם להמשיך.
החוק בישראל אינו מחייב אישה לספר למעסיק.ה, או מעסיק.ה פוטנציאלי.ת על הריונה עד לחודש חמישי. הנחת המוצא היא שהריון הוא עניין פרטי ורגיש ולעיתים קרובות (לצערנו) גם לא יציב ולכן אין כל חובה לשתף בקיומו את מקום העבודה. גם המעסיק.ה אינו.ה רשאי.ת לשאול עובדת בנושא אם לא שיתפה אותו.ה מיוזמתה.
בפסק דין שרונה ארביב עלתה טענה שעובדת שלא סיפרה על הריונה בראיון עבודה היא חסרת תום לב. המעסיק טען שחש מרומה ולכן פיטר את העובדת כשגילה על הריונה. בית הדין לעבודה דחה את הטענה הזו וקבע כי זכותה של העובדת לפרטיות גוברת על זכותו של המעסיק לנהל את עסקו כרצונו וכי האיזון בין שתי הזכויות יהיה בכך שתחול חובה לשתף בדבר ההיריון החל מהחודש החמישי להריון, על מנת לאפשר למעסיק להיערך.
אכן, יציאה לחופשת לידה של עובדת וגם לעיתים תקופת הריון עלולה להיות מאתגרת לא רק עבור העובדת אלא גם עבור המעסיק.ה. לאור זאת, קבע החוק נוסחה המאזנת בין הצרכים של שני הצדדים ולא העדיף באופן מלא את האינטרסים של צד אחד בלבד.
חשוב לציין שבכל נסיבות אחרות שיהיו בלתי נוחות למעסיק.ה כהתפטרות, יציאה לחופשת מחלה (חו"ח) או התחלת לימודים אין חובה חוקית לשתף את המעסיק.ה זמן כה רב מראש על מנת לאפשר לו להיערך מראש. ככל שמדובר בידיעה לצורך היערכות לוגיסטית ולא בהתייחסות שלילית להריון, הרי שארבעה חודשי היערכות הינם זמן משמעותי ומכובד המאפשר זאת.
ואם בכל זאת עובדת פוטנציאלית מעוניינת לספר?
כל אישה חופשיה לנהוג כרצונה ולספר או לא לספר בהתאם להעדפותיה. עם זאת, חשוב להכיר את החוק ואת ההשלכות והסיכונים בכל אפשרות לפני שיוצאות לדרך.
מתי עובדת פוטנציאלית מחויבת לספר על הריון או טיפולי פוריות במסגרת ראיון עבודה?
משרה המצריכה עבודה פיזית;
פרויקט המצריך את זמינותה של העובדת כך שיציאתה לתקופת לידה תגרום למעסיק נזק חריג (למשל אם מדובר בפרויקט מוגבל בזמן שרובו יתקיים במהלך חופשת הלידה הצפויה).
משרה שנקבעה לתקופת זמן מוגדרת לצורך מילוי מקום של עובד/ת אחר/ת.
משרה שכוללת חשיפה לחומרים מסוכנים או למקור חום שעלול להעלות את חום גופה של העובדת למעל 38.5 מעלות צלזיוס למשך 4 שעות רצופות;
משרה שכוללת חשיפה לקרינה מייננת העולה על 5 מיליסיברט לשנה.
לצערנו הריון וטיפולי פוריות עדיין נחשבים כ"עניין גדול" בשוק העבודה ולעיתים קרובות מייצרים התנגדות, דעות קדומות ועד אפליה של המועמדת. לכולנו יש חלק בשינוי המצב הקיים הן מצד המעסיקים.ות והן מצד העובדות.
אם יש לכן.ם שאלות או דעות בנוגע לשיתוף מעסיקה בהריון או טיפולי פוריות, מוזמנות.ים לכתוב בתגובות ואשמח להשיב.
אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או חוות דעת משפטית. האמור לעיל מהווה תיאור כללי בלבד. בכל מקרה ספציפי, מומלץ להיוועץ בעו"ד המתמחה בתחום.
הכותבת היא עו"ד אורי טורקיה שלס, מתמחה בדיני עבודה וקידום שוויון מגדרי בארגונים, בעלת משרד עורכי דין "טורקיה שלס", חברת וועדת היגוי ב"עבודה שווה", מייסדת ומנהלת פורום "(מ)חייבות שינוי" לקידום נשים בעולם עריכת הדין ובעלת התמחות ייחודית בכל הנוגע לקידום והטמעת שוויון מגדרי במקומות עבודה.
ניתן ליצור קשר עם עו"ד טורקיה שלס בטלפון: 054-5473373 או בדוא"ל: ori@ots-law.co.il
Comments