חוסרן של נשים בעמדות ניהול בכירות בישראל היא נושא מרכזי בשיח הציבורי, במיוחד לאור האירועים האחרונים במלחמת חרבות ברזל. מחקרים מצביעים על כך שנשים בתפקידי מפתח הן גורם חשוב לשיפור ביצועי הארגון ומוביל לחדשנות. יחד עם זאת, נשים עדיין מתמודדות עם אתגרים משמעותיים בדרכן לעמדות ניהול בכירות.

קצת נתונים מהמשק הישראלי:
ישנה ירידה משמעותית בייצוג הנשי בהנהלות שגם ככה הייתה נמוכה מאוד, בשנת 2018, נשים היוו 8.1% מהמנכ"לים במשק הישראלי, אך בשנת 2023 הנתון ירד ל-3.5% בלבד. בקרב ראשי הדירקטוריונים חלה ירידה מ-15% ב-2018 ל-5.6% ב-2023.
בשנת 2020, השכר הממוצע החודשי של נשים בתפקידים בכירים עמד על 39,651 ש"ח, שהם 88% משכרם של גברים בתפקידים דומים (44,710 ש"ח). פערי השכר הגדולים ביותר נמצאים בחברות ממשלתיות, שם ההפרש עומד על כ-12,000 ש"ח בחודש.
לפי נתוני חברת נישה (2), לגבי הגשת המועמדות לתפקידי מנכ"ל, 82% מסך מגישי המועמדות שנרשמו היו גברים ורק 18% נשים, 41% מהגברים שהגישו מועמדות עברו את תנאי הסף ו- 37% מהנשים ובפועל אוישו תפקידי מנכ"ל עפ"י החלוקה הבאה 80% גברים ו- 20% נשים; ובתפקידי C-Level בשלוש שנים האחרונות בממוצע, 70% מהמתמודדים היו גברים ו 30% נשים, 40% מהגברים שהגישו מועמדות עברו את תנאי הסף ורק 34% מהנשים ומהליכי גיוס בכירים התקבלו בפועל 63% גברים ו- 37% נשים.
אז מהם היתרונות בשילוב נשים בעמדות ניהול בכירות?
מחקרים מצאו כי חברות עם ייצוג נשי גבוה בהנהלה מציגות ביצועים פיננסיים טובים יותר. דו"ח של דלויט מצא שחברות המובלות על-ידי נשים משפרות את הביצועים הפיננסיים שלהן ואף מרוויחות יותר כסף (1)
הסיבה לכך טמונה בכך שבין היתר לנשים יש סגנון ניהול ייחודי: נשים מנהלות נוטות להשקיע יותר בהנעת העובדים.ות, להביע אופטימיות והתלהבות בנוגע למטרות עתידיות, להציג חזון עתידי מעורר השראה, לדאוג לפיתוח עסקי, מקצועי ואישי של הכפופים והכפופות להן, להתייחס אליהם באופן אישי ולתגמל התנהגות ראויה.
כל זה ועוד משפיעים על הגברת הגיוון וחדשנות בחברות, שילוב נשים בתפקידי ניהול מביא לגיוון מחשבתי ותרבותי, המוביל לחדשנות ופתרונות יצירתיים בארגון. מחקרים מצאו כי נשים מביאות עמן סגנון ניהול המגביר האזנה, תמיכה וחתירה לפתרון בעיות על ידי כדאיות לשני הצדדים, נשים מרבות להתמודד עם נושאים מעוררי מחלוקת ודורשות תשובות ישירות ומפורטות.
אז מהם בכל זאת האתגרים והקשיים?
תקרת הזכוכית: למרות שנראית שישנה התקדמות, נשים רבות עדיין נתקלות במכשולים בלתי נראים המונעים מהן להתקדם לעמדות ניהול בכירות. מחקרים מצביעים על כך שלחברות שמאמצות גיוון מגדרי ומעודדות נשים באופן פעיל להיות חלק משמעותי בתפקידי ניהול, יש יתרון על פני חברות שלא נוקטים כל עמדה כלל.נושא חשוב נוסף הוא המודל החסר שבו אין מספיק נשים בתפקידים בכירים מה שמשפיע על מודל החיקוי, המעכב את התקדמותן של נשים בתפקידים זוטרים ובדרגי ניהול ביניים, על בסיס you can't be what you can't see.
הטיות בלתי מודעות: הטיות תרבותיות וחברתיות מובילות לעיתים להעדפת גברים בתפקידי ניהול, גם כאשר נשים מוכשרות זמינות לתפקיד. מחקרים מצאו כי נשים נוטות להציב לעצמן יעדים שאפתניים יותר, כאשר הן מדברות עליהם עם נשים אחרות לעומת כשהן משקפות על מטרותיהן האישיות בלבד.תכונות הנתפסות גבריות מעודדות ארגונים לגייס ולקדם גברים, בעוד תכונות דומות אצל נשים נתפסות כתוקפניות. ארגונים רבים טוענים שהם עוורי מגדר והם מקבלים את ה- טוב או הטובה ביותר. בעוד לעתים הקריטריונים שהם מציבים מתאימים יותר לגברים מאשר לנשים.הסטריאוטיפים המגדריים משפיעים על תפיסת היכולות והתכונות של נשים כמנהלות. ( "היא רכה מדי, היא רגשית, היא עלולה לקבל החלטות לא מושכלות כי היא נחמדה מדיי וכו )
איזון בין עבודה לחיים פרטיים: נשים רבות מתמודדות עם האתגר של איזון בין קריירה למשפחה, מה שעשוי לעכב את התקדמותן לתפקידי ניהול בכירים. בשנת 2025 נשים ברוב הבתים בישראל הן עדיין המטפלות העיקריות, מה שמהווה אתגר משמעותי בשילוב בין תפקידים "שואבים", כגון תפקידי ניהול בכיר.
השפעת מלחמת חרבות ברזל:
מהלך מלחמת חרבות ברזל, נשים מילאו ועדיין ממלאות תפקידים משמעותיים במגוון זירות ותפקידים, כולל בצה"ל, במשטרת ישראל ובמערכות הביטחון. החל מטבח השבעה באוקטובר, נשים מילאו תפקיד פעיל בהגנה על תושבים.ות, במשטרת ישראל, בחיל האוויר, בחיל הגנת הגבולות והאיסוף הקרבי ועוד. במתקפת הפתע נהרגו ונפצעו חיילות, שוטרות וחברות בכיתות הכוננות של היישובים. לראשונה, נשים רבות, ובהן חיילות, נחטפו בידי החמאס לרצועת עזה. מאוחר יותר, בשלב הלחימה הקרקעית ברצועת עזה, נכנסו לרצועה לוחמות ונשות רפואה.אירועים אלו הדגישו את החשיבות של שילוב נשים בעמדות מפתח, לא רק בשוק העבודה, אלא גם בממשלה, בקבינטים ובמערכות הביטחון. בניסיון והיכולות שהפגינו נשים במהלך המלחמה ממחישות את התרומה המשמעותית שהן יכולות להביא בכל תחומי החיים.
מדוע חשוב לחברות לשלב נשים בעמדות ניהול בכירות:
1. מיצוי פוטנציאל אנושי: שילוב נשים בתפקידי ניהול מאפשר לחברות לנצל את מלוא הפוטנציאל של כוח העבודה, ללא הבדל מגדרי.
2. שיפור תדמית הארגון: חברות המקדמות שוויון מגדרי נתפסות כמתקדמות ואטרקטיביות יותר בעיני עובדים, לקוחות ומשקיעים.
3. הבנת צרכי השוק: נשים בתפקידי ניהול מביאות פרספקטיבה שונה, המסייעת בהבנת צרכי הלקוחות והשווקים המגוונים.
לא רק נשים נפגעות מהטיות המודעות ואלה הבלתי מודעות, חלק מנשים הן בעלות תכונות שנתפסות כגבריות בעוד לחלק מהגברים תכונות שנתפסות כנשיות כמו: אמפטיה, הקשבה ושיתוף. מה שלעתים נתפס אצל רבים כחולשה.
אבל הדבר כמובן שגוי מיסודו, מגוון התכונות חשובות; מנהל.ת טוב.ה יודע.ת לשלב בין התכונות לפי הסיטואציה מה שהופך אותו.ה למנהל.ת טוב.ה יותר.
לסיכום, שילוב נשים בעמדות ניהול בכירות אינו רק עניין של צדק חברתי, אלא מהווה יתרון תחרותי משמעותי לחברות. ארגונים אף מסוגלים לצאת ממצבי קיצון, כגון המצבים שאנו נמצאים בהם בשנים האחרונות בצורה טובה יותר ברגע שיאמצו שוויון מגדרי.
על הארגונים לפעול באופן אקטיבי להסרת החסמים ולקידום שוויון מגדרי, לטובת הצלחתם והתקדמות החברה כולה.
"קבוצת נישה" - חברת גיוס והשמה לתחומי הייטק, ביוטק, בינוי, תשתיות, תעשייה, מטה, פיננסים ובכירים.
חדשות ישראל israel news
הכותבת: מיכל מטס-ליטמנוביץ', מנכ"לית משותפת, עבודה שווה
Comments