top of page
חיפוש

המרוץ אחר האיזון המושלם: גברים ונשים בשוק העבודה המודרני

עודכן: 19 בנוב׳

"אני עובד 45 שעות בשבוע, אשתי 42 שעות, ושנינו מרגישים שאנחנו לא מספיקים כלום," משתף יובל, מהנדס תוכנה ואב לשניים. משפט זה מייצג את המציאות החדשה של שוק העבודה הישראלי, שבו הפערים המגדריים מצטמצמים, אך האתגרים רק הולכים וגדלים.


היום, ה-19 בנובמבר, מציינים את יום הגבר הבינלאומי, המוקדש להעלאת המודעות לתרומתם הייחודית של גברים למשפחה, לחברה ולעולם העבודה, לצד דיון באתגרים עמם הם מתמודדים. זו הזדמנות טובה להסתכל על תפקידם המשתנה של גברים בשוק העבודה ובמשפחה.





נתונים מציירים תמונה מעניינת: הפער בשעות העבודה השבועיות בין גברים לנשים הצטמצם ל-3.2 שעות בממוצע, ירידה דרמטית מהפער של 8.5 שעות שנמדד לפני עשור. כיום, 85% מהגברים ו-78% מהנשים בגילאי 25-54 משתתפים בכוח העבודה (OECD Gender Data), כאשר בישראל בממוצע 66.6% מהגברים ו 60.2% מהנשים בכלל החברות שמכילות את החברה כולה, בחברה הערבית אחוז הגברים המועסק הנו 53.2% ואחוז הנשים 29.61% בלבד ובחברה החרדית הנתון שונה לחלוטין: 82% מהנשים, 51% בלבד מהגברים (לקט נתונים לרגל יום האישה 2024, למ"ס).


אך מאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר. "בכל פעם שאני יוצא מוקדם לאסוף את הילדים, אני מרגיש את המבטים," מספר אייל, מנהל שיווק בן 41. "אבל כשאשתי, שהיא רופאה, יוצאת מוקדם, זה נתפס כמובן מאליו."

וגם כשאנחנו ב"עבודה שווה" בדקנו, בסקרים ש"הרצנו" ברשת, היו גברים שענו לנו שלא מאפשרים להם לצאת מהעבודה מוקדם, כי ישנה ציפייה שזאת תהיה המשימה של בת הזוג שלהם, האמא של הילדים. ואפילו אחד שכתב: " ביקשתי לצאת לאסוף את הילדים מהמסגרות, והבוס שלי שאל אותי: אשתך לא יכולה? מה היא מפונקת?"

תחושה זו משקפת את הדואליות בשוק העבודה המודרני – בעוד שהמספרים מראים התקדמות לשוויון, הסטיגמות החברתיות עדיין מושרשות עמוק.

בקמפיין #אבא_בארבע שהעלינו בשותפות נציבות שירות המדינה וארגונים נוספים דיברנו על הצורך של גברים באיזון חיים-עבודה ועל היתרונות שטמונים בכך לארגונים, לגברים וכן ליצירת שוויון מגדרי בשוק התעסוקה.


השחיקה אינה מבחינה בין המגדרים. 72% מהגברים ו-68% מהנשים עובדים מעבר לשעות העבודה הרגילות (ארגון הבריאות העולמי). אך ההבדל מתבטא בתחושות – בעוד 45% מהגברים מדווחים על תחושת החמצה של רגעים משמעותיים עם ילדיהם, 58% מהנשים מדווחות על תחושת אשמה בהקשר זה.


המהפכה הגדולה ביותר מתרחשת דווקא בתחום ההורות הפעילה. "לקחתי חופשת לידה של חודשיים, וזו הייתה החלטה משנה חיים," משתפת נועה דוד, מנהלת פרוייקטים בהייטק. בן הזוג שלה, רון, הצטרף אליה לחודש – חלק ממגמה שמראה עלייה במספר האבות הלוקחים חופשת לידה מאז 2020 . כיום, 28% מהזוגות מדווחים על חלוקה שוויונית של מטלות הבית, נתון שהיה נשמע דמיוני לפני עשור.

במקביל להכרזה על רפורמת חופשת הלידה לגברים ב 2020, מציג הביטוח הלאומי נתונים שמראים כי בשנתיים האחרונות מספר הגברים שלקחו חופשת לידה על חשבון זו של בת זוגם עמד על 1,290 וזאת לעומת 1,620 ב-2019, נתון שהיה במגמת עלייה. זאת ככל הנראה בשל השהייה בחל"ת.


שיעור הגברים שלקחו חופשת לידה על חשבון החופשה של בת זוגם וקיבלו דמי לידה ירד בשנתיים של הקורונה ב-20%, מ-1,620 ב-2019 ל-1,290 ב-2021. כך עולה מנתונים שמפרסם הביטוח הלאומי על רקע היוזמה הממשלתית להענקת שבועיים חופשת לידה לגברים לאחר החופשה לאישה ולא על חשבונה.


הקורונה האיצה שינויים שכבר היו באוויר. כיום, 65% מחברות ההייטק, 45% מחברות השירותים ו-30% מהמגזר הציבורי מציעים אפשרויות עבודה היברידית. "זה משנה את המשחק עבור כולם," אומרת מיכל, סמנכ"לית משאבי אנוש. "גברים ונשים יכולים סוף סוף לנהל קריירה בלי לוותר על המשפחה.

"אך לצערנו המצב השתנה לאחרונה, ויותר ויותר חברות חוזרות לעבודה מהמשרד ברוב ימי השבוע.


מה קורה עכשיו בתקופת המלחמה?

כל מה שהכרנו קודם השתנה.

גברים רבים משרתים במילואים, כבר כמה סבבים ונשים רבות מדי צריכות בנוסף לדאגה שהן נושאות לבני זוגן או לקרוביהן גם לדאוג לפרנסה, לבית ולילדים.ות.

האיזון נסדק ושוק התעסוקה הישראלי אינו דומה כרגע לשינויים במגמות שאנו רואים ורואות בעולם המערבי. בתקווה שהמצב יחזור להשתפר בסיומה.


פתרונות חדשניים לשוק העבודה כבר מיושמים בחברות מתקדמות: הרבה מהחברות הגדולות מציעות שעות עבודה גמישות, וחלה עלייה במספר מעונות היום במקומות העבודה. כדי לעודד את שילובם של הורים בשוק העבודה, המדינה מסייעת במימון מעונות יום ומשפחתונים מוכרים  (כל זכות) *.


*לאחרונה בעקבות "חוק סבסוד המעונות", הצעת החוק של ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) וחברי כנסת אחרים מבקשת לשנות את הקריטריונים לקבלת ילדים למעונות יום ומשפחתונים מפוקחים. קריטריון הסבסוד, על פי החוק, יהיה תלוי רק בסטטוס תעסוקת האישה, ללא קשר לעיסוק הגבר. 


התחזיות ל-2025 אופטימיות. תלוי את מי שואלים.ות

נקווה שכן: הרבה מהארגונים צפויים להציע עבודה היברידית, האם צפויה עלייה משמעותית במספר האבות שייקחו חופשת לידה? ופער השכר המגדרי יצטמצמו?

ימים יגידו.


אנחנו בעיצומו של שינוי תרבותי עמוק. הדור הצעיר כבר לא מקבל את הדיכוטומיה המסורתית בין קריירה למשפחה. הם דורשים – ומקבלים – את הזכות לחיים מלאים בשני המישורים.נקווה שהכוח שיגיע מלמטה, כלומר מהעובדים.ות שנכנסים לשוק העבודה ישנה אותו לטובה.


יובל, שפתח את המאמר, מהרהר: "כשהתחלתי לעבוד, המושג 'איזון חיים-עבודה' נשמע כמו חלום רחוק. היום זו כבר לא שאלה של 'האם', אלא של 'איך'. אולי בדור שלנו עוד לא נגיע לאיזון המושלם, אבל אנחנו בהחלט סוללים את הדרך לילדים שלנו."



הכותבת: מיכל מטס-ליטמנוביץ'- מנכ"לית משותפת עבודה שווה

*לעוד מאמרים על שוק התעסוקה ושוויון מגדרי תוכלו לקרא כאן


Σχόλια


bottom of page